Kezdőoldal / Hírek / Értékes időt spórolna nekünk a Nissan az öntisztító fényezéssel
/ '); ?>
Értékes időt spórolna nekünk a Nissan az öntisztító fényezéssel

Az autók szerelmeseinek kedvelt hétvégi elfoglaltságuk, hogy szeretett járműveiket ápolják, de a családosoknál is kellemes közös időtöltést jelenthet a négykerekű igásló lemosása. Be kell, hogy lássuk azonban, legtöbbször csak plusz feladatként nehezedik az autósok vállára ez a munka, melyet, ha nem szeretnénk önmagunk végezni, annak is meg kell fizetni az árát. A Nissan most arra keresi a megoldást, hogy miként is szabadulhatnánk meg örökre ezektől a terhektől.

Öntisztító Nissan

Jól látszik ahogy lepereg róla a sár

A japán mérnökök által kifejlesztett „Ultra-Ever Dry” nevű különleges nano-fényezés lényege nem más, minthogy egyszerűen ledobja magáról a vizet, a sarat és minden egyéb szennyeződést, ezzel száműzve az autómosás nyűgjeit. Igaz, már napjainkban is elérhetőek különböző kezelések, melyekkel hasonló hatást lehet elérni, de a Nissannál úgy gondolják, hogy a felhasználók jobban megbíznak az újdonságban, ha azt már a gyárban megkapja a négykerekű.

A mostani utólagos megoldások nagy problémája az időtállóság, hiszen a folyamatos hatás eléréséhez időközönként meg kell ismételni a fényezés kezelését. Igaz, arról a japánok sem nyilatkoztak, hogy az általuk kidolgozott öntisztító nano-fényezés mennyire maradandó, de mindenesetre bíznak abban, hogy megkönnyítheti a felhasználók dolgát a találmányuk.

Öntisztító Nissan

Keményen tesztelik

A Nissan mérnökei a gyártó kis családi autójának egy példányát látták el félig a különleges bevonattal, hogy az európai központjukban valós körülmények között is meg tudják vizsgálni, hogyan reagál a fényezés a szennyeződésekre. A videóban is jól látszik, hogy a környezet és a festék közötti védőréteget képező eljárás igencsak jól vizsgázott.

Öntisztító Nissan

A különbség szemmel látható

A szakemberek szerint az eddigi próbákból már kiderült, hogy az új technológia sikeresen megbirkózik sima és az ónos esővel, a különböző sprayekkel és az állóvízzel is, de mindezek ellenére a közeljövőben nem tervezik bevezetni az opciós listára a nano-fényezést. Sokkal inkább egyfajta utólagos gyári extraként tekintenek az öntisztító védőrétegre.

Ha a Nissan sikereket ér majd el ezzel a technológiával, akkor minden bizonnyal hamarosan a többi gyártó háza tájáról is hallhatunk majd hasonló fejlesztésekről, ami nagyobb családi autók néha nehézkes tisztítását nagyban megkönnyítené a jövőben. Mivel egyelőre még csak a fényezett elemek terén értek el áttörést a mérnökök, a műanyag elemek, a szélvédők és a lámpatestek tisztítása még megmaradhat igazi apa-fiú programnak. Nézzék meg videón, mire képes a Nissan újdonsága.

Előző cikkGyártósoron az elektromos egyterű Mercedes-Benz B-osztály Electric Drive Következő cikkHétüléses SUV családi autónak? - a Volkswagen és a Lexus is erre tart

ugrás fel