Az egyterű egy személyautó kategória ami kb. 10-15 évvel ezelőtt kezdett divatossá válni a korábbi limuzin és kombi változatok mellett.

Miért lett az egyterű autók kategóriája népszerű?

A tökéletes autó az, ami minden igényt kielégít: ne csak biztonságos legyen, de a legnagyobb mértékig megbízható, kényelmes, bírja a terhelést, és ami talán még fontosabb, hogy a család minden tagja megtalálja benne a helyét a legkisebbektől a legnagyobbakig, a kétlábúaktól a négylábúakig.

Ezt mind nyújtja egy tökéletes kialakítású egyterű, ahol minden lurkó igazán jól érezheti majd magát még a leghosszabb úton is.

A fantasztikus kialakítású, hétszemélyes egyterű autók napjainkban Magyarországon egyre népszerűbbek, amit kiválóan bizonyítanak a eladási statisztikák. Hazánkban forgalomba helyezett autóknak a tizede egyterű, közülük is a két legkedveltebb gyakorlatilag fej fej mellett a Renault Scénic, valamint a Ford C-Max volt (2012-ben).

Az egyterűek gyakorlatilag a legújabb generációs személyautók, melyekre napjainkban láthatóan igen nagy és egyre növekvő igény van.

Az egyterű személygépkocsik egyik legnagyobb előnye, hogy a járműben kényelmesen elfér akár hét felnőtt személy is. Ezek a fantasztikus családi autók tökéletesek arra, hogy reggel a saját csemetékkel együtt a szomszéd gyermekeket is iskolába vigyük, de ideális választás nagycsaládosok számára, viszont egy ilyen járművel bizonyosan nem nyúlnak mellé a kis-családos, felnövőben lévő gyermekek szülei sem.

Sok jó ember kis helyen is!

A kategóriában járművet gyártóknak az elsődleges szempontjai közé tartoznak az olyan irányelvek, mint a biztonság, a megbízhatóság, a könnyű vezethetőség és kezelhetőség, valamint a kényelem. Ennek megfelelően a műszerfali légzsákok mellett az egyterűek többsége ma már ablaklégzsákkal is fel van szerelve. Emellett számos kényelmi funkciójukon túl a jármű teljes tere is tökéletesen hasznosítható kis-családosok számára is, hiszen igény szerint a hátsó üléssor lehajtható vagy kivehető.

Ennek fényében az egyterűek igazi családi autók, melyek tökéletesek az egy- vagy kétgyermekes családok számára is, hiszen lehetővé teszik nagyobb kirándulások, közös utazások megszervezését a barátokkal, rokonokkal, ráadásul környezetbarát módon.

Egy ilyen egyterű elképesztően sok lehetőséget tartogat, kihasználhatósága ennek megfelelően igazán széles körű, hosszabb utak megtétele esetén is kényelmes már a legkisebbeknek, sőt, akár a család négylábú tagjainak is!

Hatan hét ülésen, avagy az egyterűek előnyei

Az egyterű járművek minden bizonnyal legnagyobb előnye pontosa a méretükben, illetve a méret nyújtotta fantasztikusan rugalmas lehetőségekben rejlik. A hétszemélyes járműveknek a hátsó tere elképesztően nagy, az itt elhelyezett további két ülés pedig eltávolítható vagy lehajtható. Így a hétülésesből ötüléses lesz, viszont a nyaralásra befér még két bőrönd, valamint a gumicsónak, felfújt állapotban.

Ha pedig mégis hétszemélyes járműre van szükség, komoly előny, hogy a harmadik sorban elhelyezhető ülések nem gyerekméretűek, hanem felnőttekre lettek tervezve, azokban a megtermett felnőtt emberek is kényelmesen elférnek, legyen szó bármilyen hosszú utazásról.

Az egyterűek vezetéséhez, legyen az akár hat- vagy hétüléses jármű, nem szükséges külön járművezetői engedély, hiszen bármely más személyautóhoz hasonlóan a B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek.

Egyterűek: célkeresztben a nagycsaládosok?

Természetesen egy hat- vagy hétüléses egyterűről első ránézésre mindenkinek az jut eszébe, milyen eszményi jármű ez a nagycsaládosok számára, tény azonban, hogy a jármű ennél jelentősen szélesebb körben hasznosítható, tökéletes választás akár kétgyermekes családoknak is. Nyilván amíg a lurkók kicsik, kevesen gondolnak bele, hogy egyszer bizony megnőnek, legjobb barátokat, szerelmeket hoznak majd magukkal a családi kirándulásokra, azaz váratlanul megnő a család létszáma.

Egy hétüléses egyterű hatalmas előnye, hogy a hátsó ülések eltávolíthatóak: könnyebb lesz a költözés ha a gyerekek kirepülnek, nincs gond a bőröndökkel, ha a család nyaralni megy, és ha két fővel bővül is a család létszáma, a járműben továbbra is rengeteg hely marad!

Természetesen az egyterű tökéletes választás a nagycsaládosok számára, azonban egy igazán kényelmes, számos lehetőséget rejtő családi autó, mely a kis-családosoknak is ideális lehet. Utóbbira láthatóan kezdenek rádöbbenni a magyar családok, hiszen 2012-ben a Datahouse felmérése szerint megnőtt az egyterűek iránti kereslet, ebben az évben a Magyarországon forgalomba helyezett járművek 10%-a ebbe a kategóriába tartozott és a tendencia várhatóan nem fog csökkenni.

Egyterű az nagyszerű?

Az egyterű az nagyterű vagy egyterűen nagyszerű? Hogy is van ez?