Kezdőoldal / Hírek / 50 éves a Ford Transit kisbusz – rengeteg kalandot élt át
/ '); ?>
50 éves a Ford Transit kisbusz - rengeteg kalandot élt át

A Ford Transit – amely idén újult meg teljesen – már 50 éve van a piacon, ami rengeteg idő egy típus történelmében. Éppen ezért a gyáriak úgy döntöttek, ideje mélyebbre ásni, hogy megoszthassák velünk, mi minden történt fél évszázad alatt a kisbusz életében.

Ford Transit kisbusz

Szállított már dinoszauruszt

Kezdésként máris két elefántbébi került sorra, akiket a londoni állatkertben kellett átköltöztetni. Következő alkalommal már vízre került a Transit, ami egy evezősversenyen állt rajthoz – nem túl nagy sikerrel. A hírességek is kedvelték Ford kishaszonjárművét, hiszen a népszerű bokszoló, Henry Cooper ezzel a típussal indította el gyümölcskereskedését, de dinoszaurusz is került már az amerikaiak igáslovának hátára.

Ford Transit kisbusz

Limuzin kisbuszból – miért ne?

A hatvanas években nagysikerű angol focicsapat, a Tottenham Hotspur tagjainak is van közös képe a Transittal, de Vilmos herceg és Katalin hercegnő is a kisbusz rejtekében járta az utakat. Még limuzin is készült a Ford autójából, amiben hatalmas kényelemben élvezhették az utazást a szerencsések. A Rock’n’Roll nagy alakjai sem szégyellték a kishaszonjárművet használni turnéautónak: a galériában megtalálható képen a The Tremeloes tagjai szerepelnek, de a Coldplay és a Status Quo is használta a típust. Még a moziban is megmutatta képességeit a kisbusz, ahol a legendás színész, Michael Caine hajtotta a Negyedik záradék című krimiben.

Nem csak a filmben volt képes látványos mutatványokra a jármű, hiszen a lengyel Transit Center Motorsport egy igazi V8-as driftbuszt faragott a Transitból. Hughes Overland vezetésével bejárta a világ minden táját az 50 éves modell, egészen Angliától Ausztráliáig, mindössze 10 hét alatt. De egy rekordot is felállított 1985-ben a járgány, ami akkor már önmagában is eszméletlen, 270 km/h-s sebességgel húzott egy lakókocsit. 12 ezer kilométernyi kemény homokos tájat is megjárt a félévszázados típus, sőt Steve Matthews kaszkadőr 15 autón ugratott át egy Transittal.

Ford Transit kisbusz

270 km/h-val vontatni? – nem akadály

Ford Transit kisbusz

Ma már üldözi a bűnt a Transit

A gyártó egyszerre sírt és nevetett, hogy a brit rendőrség a kiváló teljesítménye és uralhatósága miatt a legjobb menekülőjárműnek titulálta a típust, amire büszkék is, és nem is. Ennek ellensúlyozására ma már rendőrségnél is használnak Transitot. 2013-ban még egy csecsemő élete is egy ilyen kisbuszban kezdődött, hiszen a kis Alfie Kerr szülei nem tudtak beérni kórházba, így Transitjuk lábterében kellett világra segíteniük saját fiúkat.

Ilyen izgalmas történetek után tisztán látszik, hogy ötven év alatt nagyon sok minden tud történni egy autóval, ami folyamatos fejlesztésének hála képes volt folyamatosan bizonyítani, így a mai napig meghatározó tagja a kisbuszok kategóriájának. A különleges Transitokért lapozzák végig galériánkat is.

Előző cikkItt a legnagyobb Ford Transit minibusz - 18 személyre Következő cikkMár hétszemélyes változatban is kapható a Mercedes-Benz Citan

ugrás fel