Kezdőoldal / Hírek / Evolúciós fejlődés – íme a Volkswagen Transporter T6 kisbusz
Evolúciós fejlődés - íme a Volkswagen Transporter T6 kisbusz

A Volkswagen márka kedvelői már régóta várták a pillanatot, mely most végre eljött: bemutatkozott a hatodik generációs Transporter T6. Az újdonságra igencsak sokat kellett várnia a vásárlóknak, noha az előző cikkünkben már bemutatott Tristar koncepció és az előzetesen kiadott skicc után már nem okoz nagy meglepetést – arról nem is beszélve, hogy az alapok ezúttal is az előző változattól érkeztek.

Volkswagen Transporter T6 kisbusz

Rögtön jött a különkiadás is

A Volkswagen formatervezői körében ezúttal is győzött a konzervativizmus, hiszen az új kisbusz esetében jóindulattal is csupán evolúciós változtatásokról beszélhetünk – már ami a formákat illeti. Szemből a Tristaron már elsütött módosításokat hajtották végre a gyáriak, míg hátul az előzetes rajzon látható vonalakat köszönthetjük. A Transporter profilból sem változott, így megmaradt az első és hátsó lámpákat összekötő nyílegyenes árnyéktörő vonal is.

Az utastérben sem kell túl nagy meglepetésekre számítani: a középkonzol formája és elrendezése szinte egy az egyben maradt a régi, de a sofőr és az első utas előtt azért jó néhány változtatást végrehajtottak a gyáriak. A volán és a műszerfal lecserélése mellett újrarajzolt kesztyűtartót, a németek vadonatúj kezelőszerveit és az eddigieknél finomabb anyagokat köszönthetünk – a hangulat tehát jóval emelkedettebb lehet az elődnél, ha úgy kívánjuk.

Volkswagen Transporter T6 kisbusz

Mintha már láttuk volna

Volkswagen Transporter T6 kisbusz

Akár fejedelmi kényelemben is utazhatunk itt

Plusz pénzért szinte már bármi elérhető az új Transporterhez, így például megkaphatjuk a márka legfrissebb 6,33 colos érintőképernyős multimédiás/navigációs rendszerét, ugyanakkor az olcsóbb verziókhoz is tapizós megoldás jár. Az opciós listán ezentúl szerepelnek majd a gyáriak legújabb vezetéstámogató és biztonsági rendszerei is, így aki szeretné, mostantól akár városi vészfékrendszerrel, automata távolsági fényszóróval és adaptív tempomattal is felszerelheti a T6-ost.

A motorpaletta is teljesen megújult. Összesen két erőforrás található a listán: egy 2,0 literes dízel és egy szintén 2,0 literes benzines erőforrás érhető el a T6-hoz, de előbbi rögtön négy, utóbbi pedig két teljesítményszinten kelleti magát. Az öngyulladósok sorának elején egy 84 lóerős változat található, míg erősebb testvérei 102, 150 valamint 204 tagú ménest mozgatnak meg. A benzint kedvelők 150 és 204 lóerős verzióban juthatnak hozzá a Transporterhez. Mindkét motor a kemény igénybevételre és a hosszútávú teherbírásra lett kiképezve. AT6-hoz a kiváló DSG automataváltó és a jól működő 4MOTION összkerékhajtás is rendelhető.

Volkswagen Transporter T6 kisbusz

A formák nem sokat változtak, a tartalom viszont alaposan megújult

Volkswagen Transporter T6 kisbusz

Elegáns is lehet a T6, ha azt szeretnénk

Eddig kizárólag a Transportert emlegettük, azonban a Volkswagen a luxuskivitelű Multivan változatot is bemutatta a T6-ból – mely egyébként csak a felszereltségét tekintve tér el az alapverziótól. Utóbbiból egyébként rögtön piacra is dobtak egy limitált szériát, mely a Generation SIX nevet kapta. A korlátozott számban elérhető variáns kéttónusú fényezésével a nagy elődöket idézi meg, de sötétített ablakok és LED-es fényszóró is alapáron jár hozzá. Természetesen belül is minden jót megkapunk: kéttónusú Alcantara bőrülések, bőrkormány és még rengeteg extra jár a Generation SIX-hez.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy ahogyan már említettem, a kisbusz alapjai nem változtak, így az újdonságra tulajdonképpen sokkal inkább egy alapos frissítésként kell tekintenünk, mint egy valódi generációváltásként – de ettől függetlenül rengeteget fejlődött. Az árcédulát tekintve nem számíthatunk lényeges eltérésekre az elődhöz képest, és továbbra is rengeteg verzióban lesz elérhető az autó, kezdve a kisáruszállítótól, a személyszállítón át egészen a luxuskivitelig. Azt pedig majd a jövő dönti el, hogy az alapos ráncfelvarrás elegendő lesz-e majd a vadonatúj Mercedes V-osztály/Vito páros megszorongatásához.

Előző cikkFelfrissült a Mitsubishi Outlander családi SUV Következő cikkA nagy család kedvence a friss Seat Alhambra

ugrás fel