Kezdőoldal / Teszt / Kisszívű futár – Opel Vivaro 1.6 BiTurbo kisbusz teszt
Kisszívű futár - Opel Vivaro 1.6 BiTurbo kisbusz teszt

A legújabb Opel Vivaro/Renault Trafic kisbusz páros nemrégiben mutatkozott be a nagyközönségnek, mi pedig alig vártuk már, hogy kipróbálhassuk. Olthatatlan vágyunkat pedig a villámos márka hazai képviseletének köszönhetően hamar kiélhettük, habár jelen tesztünk alanya kissé rendhagyó módon ezúttal nem egy személyszállító, hanem egy furgon, ami azonban nem szegte kedvünket, hiszen a két verzió erőforrásai és alapjai egyaránt megegyeznek.

Opel Vivaro kisbusz teszt

Hátulról könnyen összekeverhetjük elődjével

Mielőtt belefognánk az autó képességeinek vizsgálatába, vessünk egy pillantást az autópiaci tendenciákra is. Személyautók terén egyértelműen uralkodó trendnek mondható a downsizing, hiszen napjainkban már szinte minden márka rendelkezik kis lökettérfogatú turbós benzinmotorokkal, miközben szépen csendben a dízelek is egyre kisebbek lesznek. Ezúttal azonban már az áru- és személyszállító szegmens sem menekülhetett, hiszen párosunk korábbi, nagyobb űrtartamú motorjai után az új generáció már kisebb öngyulladósokkal próbál érvényesülni.

Külső és belső méretek, hatalmas kisbusz

Az autó külsejéről nem diskurálnánk hosszabban, habár a francia/német mérnökök megpróbálták kihozni a maximumot a dobozformából. A rendkívül sikeres előddel való összehasonlítástól azonban nem tekinthetünk el: a tengelytávolság 10 centivel gyarapodott, míg a hátsó túlnyúlás 11 centiméterrel lett hosszabb, így összesen 21 cm az eltérés az új generáció javára, mely hátulról könnyedén összekeverhető elődjével.

Opel Vivaro kisbusz teszt

Hatalmas terek

Opel Vivaro kisbusz teszt

Akár 3 euro-raklap is befér

Mindez annyit jelent, hogy a rövidebbik, 3,1 méteres tengelytávval büszkélkedő verzió kereken 5, míg a hosszabbik, tengelyek között megtoldott változat 5,4 méteres hosszal bír. Ennek köszönhetően a raktér 200 literrel lett nagyobb az alapkivitel tekintetében, így az új generációt választók már 5,2 köbméternyi rakományt pakolhatnak a puttonyba, ahol egyébként 3 euro-raklap is elfér egymás mellett. Természetesen nem csak a hosszt, de a magasságot is növelhetjük, mely a tető megtoldásának köszönhetően is 1971 mm-ről 2465-re hízik – amivel párhuzamosan a raktér is nő. Az alaphelyzetben 2,54/2,94 méter hosszú csomagteret tovább növelhetjük, méghozzá az anyósülés alatt található csapóajtó megnyitásával, ami további 1,21 métert ad nekünk, persze csak bizonyos méretű rakományok esetében. A tetőre rögzített létra- vagy csőtartó szintén jó ötlet.

Jelenleg tehát kétféle tengelytávval és kétféle magassággal érhető el a Vivaro, melynek raktere az előbb említett 5,2 és 8,6 köbméter között mozoghat. A legkönnyebb variáns súlya 1,7 tonna üresen, amit a különböző változatok függvényében 1,2-1,3 tonna rakománnyal tömhetünk tele, így elérve a maximálisan engedélyezett 3 tonnás össztömeget. A hatalmas méreteket és az akár 30 mázsát nyomó autó orrába beleképzelni egy 1,6 literes motort igencsak merész dolog, pedig a gyáriak nemcsak megálmodták, hanem véghez is vitték ezt a lépést – de erről később.

Praktikus, furgonos utastér

Opel Vivaro kisbusz teszt

Középen már szűk lehet

Az utastér praktikumát nem igazán kell magyarázni: összesen 14 tárolórekesz biztosít akár 90 liternyi helyet a sofőrnek és utasának, vagy éppen utasainak. Az áruszállító Vivaro ugyanis a kategóriában megszokott opcióként háromszemélyes verzióban is kérhető. Az autó belsejében felhasznált anyagok továbbra sem túl minőségiek, mindenfelé kemény és kopogós műanyagokkal találkozhatunk, miközben kisebb zörgések és neszek is hallhatóak útközben. Mindezt persze egy furgonban könnyedén megbocsátja az ember, hiszen a cél itt a funkcionalitás. A műszerfal felső részén egy mély rekesz található, a váltó mellől pohártartó hajtható ki, kapunk öblös kesztyűtartót és az utasülés alatt még egy titkos rekeszt is biztosítottak a gyáriak, amihez a raktérből is hozzáférhetünk – a praktikus tehát nem kérdés.

Habár ránézésre egy teljes értékű ülést tisztelhetünk a középső fotel képében, három átlagos felnőtt számára már szűk lehet széltében az autó, így hosszabb távra nem igazán kényelmes. A mérnökök még arra is gondoltak, hogy a használaton kívüli középső ülőalkalmatosságot lehajtva azt is hasznosítsák. Ha ledöntjük a háttámlát, egy újabb pohártartót és rekeszt kapunk, valamint egy irattartót is belepattinthatunk, melyet a sofőr és az utas felé egyaránt fordíthatunk, míg a helyén keletkező mélyedésbe kényelmesen elfér egy laptop vagy egy tablet.

Opel Vivaro kisbusz teszt

Praktikus és funkcionális

A műszerfali óracsoport egyszerűnek mondható, ugyanakkor minden fontos információt átad a sofőrnek. Formája a kisebb Renault személyautókból lehet ismerős, míg a középkonzol tetején található, LG-től származó MediaNav rendszer szintén a francia márka négykerekűiben vállal fontos szerepet. Emellett újdonságként köszönthetjük még az R&GO multimédiás rendszert is ami egy Bluetooth-on összekötött telefon mellett egy táblagép dokkolójaként is szolgál USB-csatlakozóján keresztül, amivel egy speciális alkalmazás letöltése mellet az autó teljes kommunikációt képes folytatni. Rengeteg extrával is bővült a Vivaro kínálata: rendelhető már tolatóradar, tolatókamera, kulcsnélküli nyitás és indítás, valamint szériává vált az utánfutó-stabilizálóval, visszagurulás-gátlóval és fokozott tapadás üzemmóddal kiegészített menetstabilizáló rendszer.

Kellemes duplaturbós erőforrás, jó menettulajdonságok

A rengeteg újdonság mellett is a legnagyobb változást a kis lökettérfogatú dízelmotor jelenti. A Vivaro kínálatában egy egyturbós és egy kétturbós 1,6 literes öngyulladóst találhatunk, két-két teljesítményszinttel. Az egy lélegeztetővel ellátott verzió 90 és 115 lóerővel (260 illetve 300 Nm csúcsnyomaték mellett) érhető el, míg a két tüdővel bíró variáns 120 és 140 lóerőt (320 és 340 Nm) képes megmozgatni. A duplaturbós erőforrás egyébként éppen a Vivaro/Trafic párosban debütált és csak később érkezhet meg a márkák személyautóiba.

Opel Vivaro kisbusz teszt

Modernebb külsőt kapott

Opel Vivaro kisbusz teszt

Tele okos megoldásokkal

Az általunk tesztelt példány motorházteteje alatt az újdonságnak számító motor 120 lóerős verziója volt megtalálható, mely kiváló bizonyítékként szolgált a gyáriak által ígért kellemes használhatóságra és takarékosságra. Bár az 1,6 literes duplaturbós nem kedveli igazán az alacsony fordulatot, ugyanakkor barátságos karakterisztikáját könnyen megszerethetjük. Már 1300-as fordulattól is használható, azonban a legjobban 1500-as fordulat környékén érzi magát, ami a kissé hosszú úton járó, de jól és pontosan kapcsolható hatfokozatú váltó is támogat, hiszen szinte minden tempónál be tudjuk lőni a motort erre a szintre. A furgon hangerejére nem panaszkodhatunk, azonban kemény járású hangszíne már okozhat kellemetlenséget.

Már a tesztünkben szereplő – egyébként gyors start-stop rendszerrel szerelt – 120 lóerős verzió esetén sem lehet rossz szavunk az autó dinamikájára, hiszen üresen is tetemes súlya ellenére is rugalmasnak hat az autó. Biztosak vagyunk benne, hogy a 140 lóerős variáns már szinte mindenre elég lehet. Sajnos nem volt lehetőségünk telepakolni az autót, így annak menettulajdonságairól csak kisebb terheltség mellett tudunk nyilatkozni, ugyanakkor kijelenthetjük, hogy az így tapasztalt képességek igencsak bíztatóak, és valószínűleg a nagyobb terhelés sem okoz különösebb problémát az autónak. A futómű is kényelmesnek mondható, míg az üres használat melletti elpattogáson nem kell csodálkozni, hiszen a mérnökök az ilyen járművek esetében a nagyobb terheléshez igazítják a felfüggesztést.

Fogyasztás, árak, összegzés

Opel Vivaro kisbusz teszt

A Renault-okból lehet ismerős

Ahogyan szinte minden téren, úgy a fogyasztással kapcsolatban is dicsérő szavakkal tudjuk csak illetni a Vivarót. Nem is csoda, hiszen az országúton 6, míg városban is vígan 7 liter alatt eljáró furgon a maga kategóriájában így igencsak kisétkűnek mondható. Persze autópályán azért felszökhetnek ezek a számok, ám az ott produkált 7,5-7,8 literes értékek sem számítanak rossznak, főleg egy hasonlóan nagy homlokfelülettel és súllyal rendelkező autótól.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy nagy fejlődésen esett át az új Vivaro kisbusz elődjéhez képest, aminek kézzel fogható jeleként köszönthetjük a modern extrákat és fejlett erőforrásokat. A legolcsóbb, 90 lóerős változatért legkevesebb 6,56 millió forintot kell fizetnünk. A 115 lóerős verzió felára mindössze 100 ezer forint, de a 120 tagú ménessel dolgozó duplaturbós variánsért is csak 350 ezerrel kell többet fizetnünk a leggyengébb motornál.

Opel Vivaro kisbusz teszt

Opel Vivaro kisbusz teszt

Mindenben fejlődött

A villámosok jó szokásukat megőrizve tehát nem kérnek hatalmas felárat a lóerőkért cserébe, aminek legékesebb példája a 7,01 milliós alapárral bíró 140 lóerős csúcsverzió, mely így mindössze 450 ezer forinttal kerül többe a leggyengébb változatnál, ezzel erősen gondolkodásra bírva a vásárlókat. A tesztpéldány ára egyébként 7,6 millió forint, amiből az extrák, így a manuális klíma, a tolatóradar, az érintőképernyős navigáció és még néhány apróság 720 ezer forintot tesznek ki.

AlapadatokFutóműKarosszériaMérésekKöltségek
Alapadatok
Márka: Opel
Modell: Vivaro 1.6 TwinTurbo
Motor felépítési módja: Soros turbódízel motor
Hengerszám: 4
Szelepszám: 16
Lökettérfogat: 1598 cm3
Teljesítmény (max.): 120 LE (88 kW) / 3500
Forgatónyomaték: 320 Nm / 1750
Legmagasabb fordulatszám: 5000
Erőátvitel
Tipus: Elsőkerékhajtás
Váltómű Hatfokozatú manuális
Futómű
Elöl: MacPherson
Hátul: Csatolt hosszlengőkaros
Kormányfordulat végállástól végállásig 3.5
Fordulókör 11.8 m
Fékek
Elöl: 305 mm b.h. tárcsa
Hátul: 280 mm tárcsa
Kerekek
Méret elöl: 205/65 R16
Méret hátul: 205/65 R16
Karosszéria
Hosszúság: 4998 mm
Szélesség: 1956 mm
Magasság: 1971 mm
Tengelytáv: 3098 mm
Üzemanyagtartály mérete: 90 liter
Tömeg
Gyári üres tömeg: 1750 kg
Tömeg/teljesítmény arány: 14.6 kg/lóerő
Maximális megadott terhelhetőség: 950 kg
Menetteljesítmények
Gyorsulás 0-100 km/h (gyári): 12 másodperc
Végsebesség: 171 km/h
Sebesség legmagasabb fokozatban, 1000/perc-es főtengelyfordulatnál: 56 km/h
Fordulatszám legmagasabb fokozatban 100 km/h-nál: 1800 főtengelyfordulat/perc
Fordulatszám legmagasabb fokozatban 130 km/h-nál: 2350 főtengelyfordulat/perc
Fogyasztás
Tesztfogyasztás: 7.2 liter/100 km
Fogyasztás (gyári):
Város: 6.4 liter/100 km
Országút: 5.3 liter/100 km
Vegyes: 5.7 liter/100 km
CO2-kibocsátás: 149 g/km
Árak
Alapár: 6 910 000 Ft
Tesztautó ára: 7 583 100 Ft
Előző cikkLendületbe hoz - Kia Soul 1.6 CRDI családi autó teszt Következő cikkA legsportosabb prémium egyterű - BMW 218i Active Tourer teszt

ugrás fel