Kezdőoldal / Teszt / A fejlődés szele – Ford Tourneo Connect 1.6 TDCi 115 családi autó teszt
/ '); ?>
A fejlődés szele - Ford Tourneo Connect 1.6 TDCi 115 családi autó teszt

Milyen egy jó családi autó? – erre a kérdésre nehéz objektív választ adni. Bár dobálózhatnék olyan magától értetődő tulajdonságokkal, mint a családbarát kialakítás, a megfelelő térkínálat, vagy éppen a gazdaságos üzemeltetés, de be kell, hogy valljuk, mindenkinek egyéni igényei vannak, így mindenki számára más jelenti a tökéletes családi autót. Az ilyen sajátos felhasználási feltételek mellett a kisebb kombiktól egészen a hatalmas kisbuszokig minden autó számításba jöhet, mint családi igásló. Ebbe a sorba illeszkedik a Ford legújabb mindenese, a Tourneo Connect, amit azok számára találtak ki, akik a gyerekek mellett sok csomagot, nagyobb tárgyakat, vagy a család testesebb négylábú kedvencét is szállítanák, sőt akár munkaeszközként is tekintenének a négykerekűre.

Ford Tourneo Connect családi autó

Szemből divatos

A Tourneo Connect előző generációja – amely a márka dobozos kisautójának hátsó ülésekkel felszerelt verziója volt – ugyancsak családi autóként funkcionált, de kishaszonjárműves jellegét nem csak kívülről, de belülről sem tudta levetkőzni. Erre tesz most kísérletet az utódja, amely ugyan szintén dobozos felépítést kapott, de már a megalkotás első lépcsőfokától kezdve úgy terveztek, hogy ne csak munkaeszközként, hanem a személyszállítás terén is tökéletesen megállja a helyét. Ennek megfelelően mind külsőleg, mind belsőleg sokkal komolyabban vették a dolgukat a Ford mérnökei, és megpróbáltak olyan autót faragni tesztünk alanyából, amiben jól érzi magát mindenki.

Családi autó a méretre kihegyezve

Külső jegyeit tekintve a Fordok jellemző stílusjegyeit kapta meg az újdonság, amik leginkább a hatszögletű első hűtőrácson és a hosszan elnyúló, agresszív első fényszórókon köszönnek vissza. A divatos orr és a Solar fényezés (387.350 Ft) sokat dob a megjelenésen, kishaszonjárműves jellegét nem tudja levetkőzni a Connect. Hatalmas első szélvédője már szemből is árulkodik, de a magas felépítés, és a hatalmas oldalsó és hátsó lemezfelületek tovább erősítik az egyelőre egyébként csak személyszállító változatban kapható modell furgonos jellegét.

Ford Tourneo Connect családi autó

Hatalmas csomagtérajtó, praktikus tolóajtó

Mindezek ellenére a Ford formatervezői ügyesen játszottak a fénytörő vonalakkal az autó oldalán, és a hangsúlyos kerékjárati ívek valamint az emelkedő övvonal még egy kis izgalmat is csempésznek a jellegtelen, négyzetes formákba. A tolóajtók sínjeit semmilyen különleges megoldással nem próbálták meg elrejteni, ám így sem okoznak nagy törést az összképben.  A szakemberek csak a négykerekű hátsójához érve fogytak ki az ötletekből, hiszen az óriási, felfelé nyíló csomagtérajtót csak egy vízszintes vonal töri meg a rendszám felett, ráadásul a hátsó lámpák egy az egyben a nagyobb testvértől, a Tourneo Customtól származnak. Mindenesetre a külső méreteket elnézve senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy belül tágas hely fogadja majd.

Tágas és élhető utastér

Ford Tourneo Connect családi autó

Hátul kissé jellegtelen

Az ajtókat kitárva látszik az igazi fejlődés a Tourneo Connect esetében, hiszen az eddigiekhez képest jóval minőségibb körülmények fogadnak a dobozos családi autó fedélzetén. A műanyagok sajnos továbbra is kisautósan kopogósak, ráadásul karcolódnak is, de az összkép kétség kívül sokat javult az előző generációkhoz és egyes vetélytársakhoz képest. Nem találunk a furgonos származásra utaló félbehagyott, burkolatlan elemeket, és a műszerfal-középkonzol páros is a márka kisebb személyautóiból költözött át. Ennek sajnos nem csak pozitív, hanem negatív hozadékai is vannak, hiszen a sokak szerint zavaró gombtenger továbbra is jelen van, még ha az aprócska kijelzővel megáldott központi rendszer kezelése nem is igényel nagyobb szaktudást.

A vezetőülésben helyet foglalva mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb üléspozíciót, ami egyébként magasan helyezkedik és kissé teherautós benyomást kelt. Minden irányba könnyedén nyújtózkodhat a sofőr és mellette ülő utasa, de a hátul ülőknek sincs oka panaszra, hiszen a három teljes értékű ülésen helyet foglalóknak mind hosszában, mind széltében bőséges a helykínálat, a fejtérről nem is beszélve. A kétharmad/egyharmados elosztás egyik nagy hátránya, hogy 3 gyermekülést nem lehet rögzíteni a padon. A hátsó traktus egyébként a hatalmas, feláras panorámatetőnek és a nagy üvegfelületeknek hála kellően világos, és az első ülések háttámlájából kihajtható asztalka is hasznos tud lenni a gyermekek számára. Praktikus tárolórekeszekből sincs hiány az autóban, így minden apróságot könnyedén el tudunk helyezni.

Ford Tourneo Connect családi autó

Van hely bőven

A csomagtartóra szintén nem lehet panasz. A hatalmas, nehézkesen mozgatható ajtó feltárása után viszonylag rövid, ám széles és magas tér nyílik meg előttünk, amely már önmagában is több mint egy köbméternyi helyet biztosít. Ha ez mégsem lenne elég, akkor a hátsó ülések – egyébként könnyen kivitelezhető – előredöntése után már nem kevesebb, mint 2,4 köbméternyi csomagot tud elnyelni a Connect, amivel már egy kisebb költözködés sem lehetetlen feladat. Szerencsére a küszöb is elég alacsonyan helyezkedik el ahhoz, így a nagyobb, nehezebb tárgyakat sem kell magasra emelnünk. Tesztalanyunknak egyébként van egy Grand előtaggal rendelkező testvére is, ami 40 centivel hosszabb az alap változatnál, és akár hét üléssel is megrendelhető.

Kíváncsiak rá mit tud a Ford családi autója menet közben? Lapozzanak!

Előző cikkA józanság szava - Chevrolet Orlando 1.4 Turbo hétüléses teszt Következő cikkA mindenes családi SUV - Peugeot 3008 2.0 HDi 150 teszt

ugrás fel