Kezdőoldal / Hírek / Napenergiával autózni? – itt a Ford C-Max Solar Energi egyterű
Napenergiával autózni? - itt a Ford C-Max Solar Energi egyterű

A Ford nem hagyott számunkra túl sok találgatnivalót az új C-Max tanulmányautójával kapcsolatban, hiszen már a nevéből könnyedén rájöhetünk a turpisságra. Az autóiparban eddig nem túl nagy szerepet vállaló napenergia hasznosításáról van szó, mellyel egy olyan hibridrendszert hoztak létre, ami a napfényből táplálja akkumulátorait.

Ford C-Max Solar Energi egyterű

Különleges megoldás a tetőn

Az elektromos eszközök Las Vegas-i bemutatóján, azaz a CES-en debütált a konnektorról is tölthető C-Max hibrid. A koncepcióautó tetejét szinte teljes egészében napelemek fedik. A különleges eszköz felső része úgy működik, mint egy nagyítólencse, így összpontosítja a beeső fényt az alul elhelyezkedő napelemekre. A gyáriak szerint az akkumulátorok tejes feltöltéséhez elég egy napon keresztül kint lennie a napsütésben az autónak.

A jármű hibrid rendszerét tekintve teljesen megegyezik a hagyományos C-Max Energy modellel. A kék oválosok szerint a napelemekkel szerelt változat évi 4 tonnányi üvegházhatást növelő gázzal bocsát ki kevesebbet egy átlagos tulajdonos használata által.

A Ford két külsős szervezet segítségét is igénybe vette a C-Max Solar Energi megalkotásakor. Míg a SunPower Corp. a napelemeket biztosította, addig Georgia állam műszaki egyeteme az elemek hatékonyságát nyolcszorosan növelő, napfény összegyűjtéséért felelős speciális Frensel lencséket fejlesztette ki.

Ford C-Max Solar Energi egyterű

A tetőn kívül nincs változás

A rendszer nagyjából 4 órányi konnektoros töltésnek megfelelő energiát képes összegyűjteni a napfényt keletről nyugatra követve. Ennyi töltéssel 34 km-t képes megtenni a különleges hibrid C-Max, aminek teljes hatótávolsága 998 km. A nap viszont nem süt mindig, így természetesen a konnektoros töltés is megmaradt. Egyelőre nem tudni, hogy készül-e szériagyártású változat, ez nagyban függ attól, hogy hogyan fogadta a nagyközönség a Ford C-Max Solar Energi egyterű különleges megoldásait.

Előző cikkMagyar Mercedes-Benz - 1 milliónál jár a prémium egyterű B-osztály Következő cikkA legjobb buszlimuzin lesz? - vázlatokon látható a következő Renault Espace

ugrás fel